Lednové střípky, recepty a tak

Od soboty jsem nedělala nic jiného, než pořád něco dobrého kuchtila, a to nemyslím jen oběd. V sobotu jsem chystala pohoštění pro návštěvu, v neděli zas dobrůtky pro Martina do práce, protože v pondělí slavil 30. narozeniny.
No a sotva to ráno odnosil do auta a odjel, už jsem začala nanovo. Večer k nám totiž přišli moji rodiče. Další oslava nás čeká tento víkend v Trenčíně, ale tam už péct nemusím. 🙂
A co jsem připravovala? Klasicky jsem zaplnila ikeácké plato jednohubkami s domácí česnekovou pomazánkou. Pro ty, kteří snad nemají rádi česnek jsem připravila ještě talířek jednohubek s máslem a klobáskou.
Pomerančové muffiny jsem okoukala v novém čísle Rozmarýny. Kdo ji nemá, pro toho je recept tady:
250 g hladké mouky
100 g cukru
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
vanilkový cukr
2 vajíčka
100 ml mléka
85 g rozpuštěného másla
nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
vymačkaná šťáva z jednoho velkého pomeranče
Tekuté ingredience pořádně promíchat, přidat kůru. V jiné misce promíchat mouku s práškem do pečiva, cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Pak smíchat obě směsi dohromady a plnit formičky na muffiny.
Péct 25 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.
Mamka mě přišla naučit sýrovou roládu, která je fakt výborná a lehká. Druhý den jsem ji dělala znovu. 🙂
náplň na 2 rolády:
125 g másla
2 tavené sýry
3 uvařená vajíčka
2 nakládané okurky
pár kousků nakládané papriky
půl cibule
sůl, pepř
1 lžička hořčice
pár plátků salámu
můžete přidat i petrželku
Vše nastrouháme, nakrájíme na kousky a pořádně promícháme. Na pečící papír rozložit 9 plátků sýru (aby se trošičku překrýval) a na otočeném plechu nechat v troubě mírně rozpustit. Pak jen válečkem doupravit, aby se sýr spojil. Na sýr následně naskládáme salám, rozetřeme polovinu náplně a zamotáme. Necháme v alobalu pořádně ztuhnout. Krájíme na tenké plátky.
Klasické šnečky z lístkového těsta jsem nemohla vynechat. Po všem se jen zaprášilo. 🙂

A když jsem u těch receptů, rovnou přidávám již dříve slíbený recept na vánočku z domácí pekárny.
250ml mléka
2 rozšlehaná vejce
125 g rozpuštěného másla
100 g cukru
špetka soli
250 g hl.mouky
400 g polohrubé mouky
1,5 lžičky sušeného droždí
trocha citronové kůry
vanilkový cukr
rozink, mandle
Na pekárně zvolíme program „těsto“. Jakmile máme těsto hotové, rozdělíme na potřebný počet dílů a upleteme vánočku. Zajistila jsem ji špejlemi, aby se nerozjela, potřela vajíčkem a posypala mandlemi. Pekla jsem pod alobalem 10 min na 180 stupňů, pak 40 min na 150 stupňů. Na závěr jsem alobal oddělala a nechala cca 10 min dopéct.
A zpět k oslavě. Jako překvapení jsem na pondělní rodinnou oslavu mému Martinovi upekla dort. Všem moc chutnal, Martin říkal, že mu připomíná „sacherku“. Já dortová moc nejsem, ale taky jsem si pochutnala. Místo máslové náplně jsem dala pudingovou a ještě jsem proložila rozkrájeným kiwi.
Práce jsem tu měla dost, tak mě úplně nejvíc potěšilo, když mně Martin přinesl tuhle překrásnou kytku jako poděkování, jak jsem vše nachystala. 🙂
A ještě jedna kytička. I když ještě stále máme vánoční stromeček a výzdobu, v kuchyni na stole je kousek jara.