Meduňkový sirup, bezový likér a romantický výlet

Letos jsem poprvé zkoušela bezový sirup, mátový a teď i meduňkový.
Meduňku nejčastěji používám sušenou na čaj před spaním. Jak jsem zjistila, je prospěšná celému tělu. Tiší bolesti, posiluje nervy, tlumí křeče, upravuje krevní oběh, srdeční činnost a uklidňuje trávící ústrojí. Navíc se jedná o naprosto neškodnou bylinu, kterou je možno užívat i dlouhodobě.
Ale zpět k sirupu. Na přípravu potřebujeme:
  • asi dvacet delších stonků meduňky
  • 1 kg krystalového cukru
  • 20 g kyseliny citrónové
  • 1,7 l převařené vody
Stonky meduňky jsem pořádně opláchla a nastříhala do mísy a přelila jsem zchládlou převařenou vodou. Mimo recept jsem ještě přidala nakrájený citron a vše jsem nechala na chladném místě louhovat 48 hodin.
Pak jsem vše zcedila a na sporáku mírně ohřívala. Přidala jsem cukr, kyselinu citrónovou a důkladně míchala. Jakmile se cukr rozpustil, nechala jsem pár minut přejít varem. Pak už jen stačilo plnit láhve.

Už jsem zmiňovala bezový sirup, tak nesmím opomíjet ještě větší dobrotu, a to je bezový likér. 🙂 Loni ho dělala mamka a měl obrovský úspěch. Hlavně zásluhou mamky a taťky mám likér i já. Moc mi pomohli a za to jim patří velký dík (natrhali, obrali…).
Ve finále jsem s likérem němela skoro žádnou práci a ve sklepě mám necelých 15,5 litru.
A tééééď překvapení, které jsem dostla v srpnu ke svátku. Můj Martin mě pozval na projížďku elektročlunem po Brněnské přehradě, tedy Pryglu. 🙂
Vyjeli jsme si v úterý navečer a bylo to fakt super.
Užili jsme si to, byla to romantika.
Vám všem přeji krásný víkend. 🙂