Sirup z květů černého bezu

Normálně doma pijeme jen vodu se sirupem. Žádné šťávy, minerálky nebo balené ledové čaje nekupujeme. Jen malinové sirupy. Mamka mně ale loni vnukla dobrý nápad. Udělat si vlastní sirup. Všude kolem nás je spousta rozkvetlých keřů černého bezu a já nejsem alergik, navíc mám vycházky, pustila jsem se do jeho výroby tedy i já.
Receptů je na internetu spousta. Já mám ale ten od mamky..

100ks květů černého bezu
120g kyseliny citrónové
4 litry převařené vody
3-4 citróny
cukr dle množství výluhu (na 1l = 1kg cukru)
konzervační přípravek proti plísni
Květy jsem trhala mimo silnice, trať atd…jen v čisté přírodě. Propláchla jsem je, dala do většího lavorku, zasypala kyselinou citrónovou, přidala jsem nakrájené citróny a vše jsem zalila studenou převařenou vodou.
Nádobu jsem zakryla a nechala jsem luhovat 24 – 48 hodin.
Následně jsem vše přecedila, přidala cukr, konzervační přípravek a nechala stát do druhého dne. Občas jsem sirup trošku promíchala.
Pak už jen zbývalo najít ve sklepě láhve, do kterých budu plnit. Vůbec jsem na to nebyla připravená, takže jsem plnila vše, co jsem našla. Před uzavřením láhve je dobré přetřít víčko rumem. To aby sirup vydržel celý rok.
Sirup jsem dělala dvakrát a máme cca 12 litrů.
Letos to byla jen zkouška. Sirup nám moc chutná. Pokud vše ve sklenicích vydrží, příští rok se pustím do „velkovýroby“. 🙂